czwartek, 21 maja 2015

Króliczkowa uczta

ojoj, znów długo mnie "nie było", ale zbliża się koniec roku szkolnego, a wraz z nim większe zaangażowanie i dużo prac domowych oraz lekcji. Daję radę, a nawet czasem duży przypływ wiedzy daje mi sporo radości i satysfakcji. Niestety ma to też swoje gorsze strony na przykład rzadsze pisanie na blogu, lecz myślę, że w czasie wakacji wrócę do systematyczności pod postowym względem :) Kilka tygodni temu z mamą zabawiłyśmy się w kuchennych fotografów. Zabawa była wspaniała i ciągnęła się długo, tak samo jak późniejsze zmywanie, gdyż wszystkie potrzebne składniki przesypywałyśmy do szklanek i misek. Całe to "zamieszanie" było z powodu naszego specjału, ciasta  marchewkowego. Zobaczcie rezultat naszych fotograficznych zmagań, ale również podany przepis. Może spróbujecie sami coś upiec, ugotować i uwiecznić zdjęciami etapy swojej pracy?

Przepis:

Składniki:
-2/3 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki trzcinowego cukru,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
-łyżka przyprawy do pierników,
-1/4 łyżeczki soli,
-1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich,
-2 jajka rozmącone,
-jedna szklanka orzechów włoskich,
-pół szklanki pokrojonych ananasów,
-jedna szklanka startej marchwi,

Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki i przesiać przez sitko. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Wymieszać razem powyższe składniki. Dodać marchew, orzechy i ananasy, wymieszać. Włożyć do formy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni Celsiusza przez 40 do 45 minut w piekarniku.

Masa - wykonanie i składniki:
-dwa opakowania serka Philadelphia,
-90 g masła,
(powyższe składniki w temperaturze pokojowej)
-1 szklanka przesianego cukru pudru,
-jedna łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Masło, cukier puder i ekstrakt wanilii zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek. Przekroić ciasto wzdłuż, przełożyć masą i posmarować z wierzchu. Można dodać na wierzch dla dekoracji orzechy włoskie (my pierw je prażymy w piekarniku, wychodzą wtedy chrupiące).





składniki na ciasto







                      składniki  na masę 







I efekt końcowy






Podczas gotowania kremu z pomidorów i papryki, również "napstrykałam" mnóstwo zdjęć, a następnie zostawiłam tylko parę. Można powiedzieć, że w kuchni odbył się casting najładniejszą paprykę i pomidory :), a zwycięzcami są:










7 komentarzy:

  1. Maju, narobiłaś mi wieczorem smaka - tylko nie wiem, czy na ciasto, orzechy, czy na pomidory z bazylią:-) Dziękuję i życzę pięknych zdjeć, dobrych humorów i apetytu;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) pyszne to ciasto. można się nim wprost obżerać:) ja używam do niego mąki orkiszowej jasnej typ 500 lub pełnoziarnistej, trochę mniej wyrasta , ale jest równie pyszne :)buziaki dla Was

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana Maju, wygląda smakowicie i jeżeli tak samo smakuje to jesteś po prostu GENIALNA:-) Za co się nie zabierzesz to wszystko Ci się udaje. Ściskam Cię bardzo mocno:-) Korona królewicza super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Maju Wspaniała! Imponuje nam Twój szkolny zapał. Dobrym przerywnikiem w nauce jest gotowanie.
    Potrawy, które proponujesz są pełne energii i magii kolorów! Podziwiamy Cię niezmiennie i mocno ściskamy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana Moja dopiero teraz mam czas żeby napisać komentarz, bo....spędziłam fantastyczny weekend! W sobotę byłam na cudownym spacerze. Żałuje tylko, że nie spróbowałam tych pysznych naleśników, ale przyjemności trzeba sobie dozować. Następnym razem na pewno się skuszę. Już za Wami tęsknie!!! Trzymaj się dzielnie Wojowniczko Nasza. Jak tylko będziesz mogła, znowu damy się zabrać na spacerek. Ściskam Cię bardzo mocno :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapomniałam dodać: zdjęcia są genialne! Podebrałabym je na ściankę :) A co do Twoich zdolności kulinarnych...niech żałują Ci, którzy nie próbowali. Ja jadłam wyśmienite Majkowe babeczki czekoladowe. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm... Zdjęcie ciasta wygląda tak apetycznie, że chętnie zjadłabym je od razu. Na pewno zrobię i spróbuje go. :):):D:D

    OdpowiedzUsuń