Przepis:
Składniki:
-2/3 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki trzcinowego cukru,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
-łyżka przyprawy do pierników,
-1/4 łyżeczki soli,
-1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich,
-2 jajka rozmącone,
-jedna szklanka orzechów włoskich,
-pół szklanki pokrojonych ananasów,
-jedna szklanka startej marchwi,
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki i przesiać przez sitko. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Wymieszać razem powyższe składniki. Dodać marchew, orzechy i ananasy, wymieszać. Włożyć do formy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni Celsiusza przez 40 do 45 minut w piekarniku.
Masa - wykonanie i składniki:
-dwa opakowania serka Philadelphia,
-90 g masła,
(powyższe składniki w temperaturze pokojowej)
-1 szklanka przesianego cukru pudru,
-jedna łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Masło, cukier puder i ekstrakt wanilii zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek. Przekroić ciasto wzdłuż, przełożyć masą i posmarować z wierzchu. Można dodać na wierzch dla dekoracji orzechy włoskie (my pierw je prażymy w piekarniku, wychodzą wtedy chrupiące).
Składniki:
-2/3 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki trzcinowego cukru,
-łyżeczka sody oczyszczonej,
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
-łyżka przyprawy do pierników,
-1/4 łyżeczki soli,
-1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich,
-2 jajka rozmącone,
-jedna szklanka orzechów włoskich,
-pół szklanki pokrojonych ananasów,
-jedna szklanka startej marchwi,
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki i przesiać przez sitko. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Wymieszać razem powyższe składniki. Dodać marchew, orzechy i ananasy, wymieszać. Włożyć do formy (średnica 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni Celsiusza przez 40 do 45 minut w piekarniku.
Masa - wykonanie i składniki:
-dwa opakowania serka Philadelphia,
-90 g masła,
(powyższe składniki w temperaturze pokojowej)
-1 szklanka przesianego cukru pudru,
-jedna łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Masło, cukier puder i ekstrakt wanilii zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać serek. Przekroić ciasto wzdłuż, przełożyć masą i posmarować z wierzchu. Można dodać na wierzch dla dekoracji orzechy włoskie (my pierw je prażymy w piekarniku, wychodzą wtedy chrupiące).
Maju, narobiłaś mi wieczorem smaka - tylko nie wiem, czy na ciasto, orzechy, czy na pomidory z bazylią:-) Dziękuję i życzę pięknych zdjeć, dobrych humorów i apetytu;-)
OdpowiedzUsuń:) pyszne to ciasto. można się nim wprost obżerać:) ja używam do niego mąki orkiszowej jasnej typ 500 lub pełnoziarnistej, trochę mniej wyrasta , ale jest równie pyszne :)buziaki dla Was
OdpowiedzUsuńKochana Maju, wygląda smakowicie i jeżeli tak samo smakuje to jesteś po prostu GENIALNA:-) Za co się nie zabierzesz to wszystko Ci się udaje. Ściskam Cię bardzo mocno:-) Korona królewicza super!
OdpowiedzUsuńMaju Wspaniała! Imponuje nam Twój szkolny zapał. Dobrym przerywnikiem w nauce jest gotowanie.
OdpowiedzUsuńPotrawy, które proponujesz są pełne energii i magii kolorów! Podziwiamy Cię niezmiennie i mocno ściskamy!
Kochana Moja dopiero teraz mam czas żeby napisać komentarz, bo....spędziłam fantastyczny weekend! W sobotę byłam na cudownym spacerze. Żałuje tylko, że nie spróbowałam tych pysznych naleśników, ale przyjemności trzeba sobie dozować. Następnym razem na pewno się skuszę. Już za Wami tęsknie!!! Trzymaj się dzielnie Wojowniczko Nasza. Jak tylko będziesz mogła, znowu damy się zabrać na spacerek. Ściskam Cię bardzo mocno :*
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać: zdjęcia są genialne! Podebrałabym je na ściankę :) A co do Twoich zdolności kulinarnych...niech żałują Ci, którzy nie próbowali. Ja jadłam wyśmienite Majkowe babeczki czekoladowe. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńMmmmm... Zdjęcie ciasta wygląda tak apetycznie, że chętnie zjadłabym je od razu. Na pewno zrobię i spróbuje go. :):):D:D
OdpowiedzUsuń